Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 1. 2011

Činnost mladých hasičů v roce 2009

 
Mladí hasiči
   
           V únoru jsme se zúčastnili zimního tábora o jarních prázdninách pod názvem „Hasiči na sněhu“ na chatě Jitřenka ve Zdobnici. Tábor pořádali dobrovolní hasiči z Doudleb nad Orlicí.
          V březnu, dubnu a květnu jsme se pilně připravovali na třídenní závody hry PLAMEN. Pilovali jsme rozvíjení a smotávání hadic, uzle, požární ochranu a práci se džberovkami. Společně s našimi dospělými hasiči jsme se snažili natrénovat i požární útok. Jen překážky nám chybí. Ty si při tréninku musíme jen představovat. 4. dubna pro nás naši vedoucí uspořádali pyžamový rej se spoustou soutěží a her. Bohužel pro malou účast dětí se akce moc nevydařila. Tak snad příště.
          Na konci května, prakticky poslední víkend v tomto měsíci jsme, jako každý rok, reprezentovali naši obec na okresním kole celostátní hry „PLAMEN“, tentokrát ve Voděradech. Naše výsledné hodnocení v této soutěži, kde je započítáno i vyhodnocení závodu požárnické všestrannosti, který se běhá vždy na podzim roku předcházejícího jsou následující: v kategorii mladších žáků 7 místo ze 14. družstev a v kategorii starších žáků místo 19. z 26. družstev. Vzhledem k náročným podmínkám to není zase až tak špatné. A už od této akce nás provázalo špatné počasí, déšť a s tím spojené bláto, které si nás velmi oblíbilo, protože jsme ho měli prakticky všude.
          V červenci do 18. do 31. jsme prožili krásné chvíle na letním táboře na Brodci. Celá tato akce se v nesla v duchu indiánů a kovbojů. Vše napovídá i název celotáborové hry „Poklad na stříbrném jezeře“. Obzvlášť vydařená pak byla  zlatá horečka, indiánská olympiáda,  jízdy na koních. A zase nás potrápil  neustálý déšť, záplavy tábora a bahno. Hezký byl i výlet na Vochtánku, kde jsme se mohli seznámit se zvyky a způsobem života amerických indiánů a prohlédnout si Tee-Pee. Navzdory nepřízni počasí jsme si to užili, jak jen to bylo možné.
            V září , hned po prázdninách, jsme se pilně připravovali na závod požárnické všestrannosti, který pořádal tentokrát SDH Záměl. U hasičské zbojnice jsme pilovali uzlování, zdravovědu, topografické značky, orientaci mapy a určování azimutu, ale i požární ochranu. Více jsme se ale věnovali střelbě ze vzduchovky, kterou jsme chodili trénovat i mimo pravidelné pondělní schůzky na místní střelnici. Naše úsilí se myslím, vyplatilo.
            10. října jsme v Záměli celkem uspěli. Starší žáci se umístili na krásném sedmém místě z  24. družstev s časem 35minut 55 vteřin, mladší žáci byli na 13.místě z 18ti družstev. Vzhledem k tomu, že v mladších byli noví členové, to také není úplně špatné umístění. Uvidíme letos na jaře na třídence, jak si naši nováčkové povedou. Nic není ztraceno.
           10. prosince pro nás uspořádali naši vedoucí posezení s Mikulášem a jeho pomocníky. Zazpívali jsme jim písničky a oni nás na oplátku obdarovali sladkostmi. Akce se vydařila, dětí byla fůra, čerti měli plné ruce práce.
 
Zapsala: Jana Novotná